Ukážka prieniku lipozómov priamo do bunky.

LIPOZOMÁLNA TECHNOLÓGIA je momentálne najúčinnejšou formou perorálneho vstrebávania vitamínov. Vďaka nej sa dosiahne až 95% vstrebateľnosť vitamínov, minerálov a všetkých účinných látok, ktoré sú obalené v lipozómoch.

Čo sú lipozómy?
Lipozóm si môžeme predstaviť ako mikroobal, ktorý chráni účinnú látku. Lipozómy sú akoby mikrokvapky, ktoré obalia samotný vitamín a chránia ho pred žalúdočnými šťavami a enzýmami. Takto cbalený vitamín alebo iné zapuzdrené účinné zložky aktívne prestupujú stenou tenkého čreva a vstrebávajú sa prostredníctvom lymfatického systému priamo do krvného obehu.

Z krvného obehu sa postupne uvoľňujú a prenikajú difúznou cestou priamo do buniek. Keďže lipozómy sú zložené z prírodných fosfolipidov, ktoré sú základnými stavebnými prvkami všetkých našich buniek a zhodujú sa s fosfolipidmi v bunkovej membráne, tak môžu cez bunkovú stenu bez problému prestúpiť tzv. pasívnym transportom. Tu sa cesta lipozómov končí. Zo svojho vnútra ešte vypustia do vnútra bunky účinnú látku. Vďaka tomuto procesu sú všetky výživné zložky obalené lipozómami vynikajúco vstrebateľné priamo bunkami bez zaťaženia ľadvín. Prirodzene sa lipozómy vyskytujú napríklad v materskom mlieku, kde je maximálna absorpcia a využiteľnosť absolútne nevyhnutná.

Príklady využitia lipozomálnej technológie

Výživné látky, ktoré sa bežne nedostatočne rozpúšťajú vo vode, ako napríklad kurkumín, resveratrol alebo kvercertín, sa štandardným spôsobom do krvi nevstrebú a majú iba nízky fyziologický účinok Ak sa však použije lipozomálna forma, tak sa mnohonásobne zvyši ich rozpustnosť a biologická dostupnosť

Lipidový základ lipozómov umožní lymfatickým cievam vstrebať živiny prednostne pred obehovou sústavou,čím sa živiny vyhnú prvým štádiám metabolizmu v pečeni. Vďaka tomu nie sú najmä živiny z rastlinných výťažkov a polyfenoly metabolizované a  poškodené. Takto si zachovajú svoju pôvodnú štruktúru a funkciu.

​Taktiež bežný vitamín C, ktorý je rozpustný vo vode má obmedzenú schopnosť prenikať cez črevnú stenu do krvi. Potrebuje na to aktívne prenášače (sodíkové ióny), ktorých máme v čreve limitované množstvo. Preto pri užití jednorazovej dávky vitamínu C bežným spôsobom sa ho do krvi vstrebe maximálne 200 mg a zvyšok sa z tela vylúči bez jeho využitia. Častokrát ho však telo potrebuje viac, aby sa doplnil jeho nedostatok v jednotlivých tkanivách. Aj tento problém vyrieši lipozomálna forma vitamínu C. Spočíva v obalení každej molekuly vitamínu C vrstvou prírodných fosfolipidov, teda látok, z ktorých sú tvorené aj naše bunkové membrány. Tento tukový charakter lipozomálneho obalu mu umožní priamy prestup cez črevnú stenu do lymfatického systému a následne do krvi. Takto sa oproti bežným formám zaistí niekoľkonásobne vyššia hladina vitamínu C v krvnom obehu a jeho dostupnosť pre bunky počas 10 hodín po užití. Lipozómy mu poskytnú aj ochranu pred jeho rýchlym rozkladom v pečeni a zažívacom trakte.

Vzhľadom na zloženie a malé rozmery lipozómov ich organizmus identifikuje ako priaznivé pre telo a umožní ich jednoduchý obeh v lymfatickej a obehovej sústave. Malé lipozómy sa lepšie vstrebávajú, dlhšie cirkulujú v organizme a sú stabilnejšie.

Stručné zhrnutie výhod lipozomálnej technológie

  • lipozomálna metóda je pokročilá technológia, ktorá umožňuje, aby bola účinná látka lepšie chránená v zažívacom trakte, vstrebávala sa lepšie a rýchlejšie a tak dosiahla vysokú koncentráciu v krvi.​
  • lipozómy nie sú metabolizované pečeňou (nakoľko je odlišná cesta ich vstrebávania)
  • lipozómy sa v organizme presúvajú lymfatickými cievami, vyhnú sa tak prvému štádiu metabolizmu
  • lipozómy sú do bunky vstrebávané pasívnym transportom (bez potreby ďalšej energie)
  • lipozómy chránia účinnú látku pred nehostinným prostredím v tráviacom trakte a kyslíkom
  • lipozómy zabezpečujú vyššiu biologickú dostupnosť a absorpciu účinných zložiek
  • lipozómy dokážu udržať v krvi niekoľkonásobne vyššiu hladinu vitamínu C na zabezpečenie všetkých fyziologických a antioxidačných účinkov
  • ekonomické riešenie (nižšia dávka prináša vyšší účinok)

Keďže lipozomálna technológia 15x zvyšuje biologickú dostupnosť, rýchlejšie odstráni nedostatok vitamínov v tele. Takže s menšou dávkou, ako je to u nelipozomálnych foriem, sa zabezpečí lepší účinok.