Foto: Daniela

V tomto ročnom období zohráva podstatnú úlohu aj oblečenie. Je dôležité sa obliekať, tak aby nám nebola zima, aby nás odev dostatočne chránil pred chladom a vlhkom. Ďalším dôležitým faktorom je strava. Z pestrej a vyváženej stravy získavame množstvo látok, ktoré sú potrebné pre zdravé fungovanie nášho tela. Blahodárne na imunitu pôsobí aj pobyt a aktivita vonku na čerstvom vzduchu. Na podporu imunity sú efektívnym pomocníkom aj výživové doplnky, ak viete, po čom siahnuť.

Živiny nevyhnutné pre správne fungovanie imunitného systému

  • Vitamín A (jeho prekurzorom je betakarotén) je antioxidant chrániaci telo pred voľnými radikálmi, čím prispieva k spomaleniu starnutia buniek. Týmito účinkami sa významne podieľa na správnej funkcií imunitného systému. Vitamín A chráni kožu a sliznice, ktoré sú v prvej línií obrany pred mikrobiálnymi infekciami. Okrem toho pomáha udržiavať zdraví zrak, pokožku, dýchacie cesty a je nápomocný aj pri neutralizácií toxických látok. Je významným aj pre rast (kosti, zuby), obnovu bunkových stien, tvorbu testosterónu a reprodukciu (vývoj placenty, plodu, vznik spermii).

  • Vitamíny skupiny B sú skupinou obsahujúcou 8 vitamínov – B1 (tiamín), B2 (riboflavín), B3 (niacín), B5 (kyselina pantoténová), B6 (pyridoxín), B7 (biotín), B9 (kyselina listová/folát), B12 (cobalamín), spoločne nazývaných B-komplex. Táto skupina vitamínov je esenciálna pre základné telesné funkcie a imunitný systém. B1 je potrebný pre rast, vývoj fungovanie buniek. B2 je nepostrádateľný pri pri získavaní energie z potravy. B3 podporuje trávenie a fungovanie nervových buniek. B5 pomáha pri získavaní energie z potravy a je nepostrádateľný pre tvorbu a odbúravanie tukov. B6 má vplyv na vývoj mozgu, účastní sa metabolizmu aminokyselín, ktoré sú základnými stavebnými zložkami bielkovín. Podieľa sa na tvorbe aktívnych protilátok potrebných na identifikáciu a rozpoznanie patogénov, prispieva k dozrievaniu bielych krviniek. B7 vyplýva na metabolizmus makroživín – tukov, cukrov, bielkovín. B9 zohráva dôležitú úlohu pri delení buniek a tvorbe DNA, RNA a metabolizme bielkovín – tieto procesy sú nevyhnnutné aj pri delení a tvorbe buniek imunitného systému (napr. bunky v kostnej dreni podieľajúce sa na obrannej funkcií tela). Tento vitamín sa podieľa aj na produkcii cytokínov, molekúl, ktoré uľahčujú komunikáciu a zosúladenie buniek imunitného systému. B12 vplýva na vývoj červených krviniek, tvorbu DNA a neurologické funkcie.

  • Vitamín C patrí medzi antioxidanty zvyšujúce ochranu buniek pred voľnými radikálmi. Je nevyhnutný pre správne fungovanie imunitného systému, lebo podporuje tvorbu bielych krviniek. Zvyšuje odolnosť organizmu proti infekciám a tým pomáha predchádzať chrípke a nachladnutiu. Podporuje vstrebávanie železa do organizmu, vývoj kostí, zubov a chrupaviek. Je dôležitý pre metabolizmus aminokyselín v tele, tým sa podieľa na syntéze kolagénu.

  • Vitamín D3 pomáha správnemu vstrebávaniu vápnika a fosforu, preto je dôležitý pre zdravie kostí a zubov. Je potrebný pre delenie buniek, posilňuje organizmus a je tiež významný pre reguláciu imunitných funkcií.

  • Železo je nepostrádateľné pre tvorbu hemoglobínu – červeného krvného farbiva. Krv je zodpovedná za distribúciu kyslíka, prvku, ktorý je nevyhnutný pre fungovanie buniek a tkanív, po celom tele. Železo sa podieľa na enzymatických reakciách stimulujúcich tvorbu imunitných buniek, taktiež sa zúčastňuje na tvorbe lymfocytov, zlepšuje imunitnú reakciu organizmu na patogény.

  • Meď je neoddeliteľnou súčasťou biologických procesov v ľudskom tele. Je potrebná pre udržanie optimálneho stavu železa v tele, a tým je dôležitá aj pri tvorbe a zrážaní krvi. Vyznačuje sa antibakteriálnym a antivirotickým účinkom. Podieľa sa na fungovaní imunity – pohlcovanie patogénov, podporuje delenie buniek, zvyšuje produkciu protilátok a bunkovú imunitu. Meď je nevyhnutná pre správne fungovanie štítnej žľazy, pevnosť kože, spojivových tkanív a krvných kapilár.

  • Zinok je nevyhnutný pre správne fungovanie enzymatických procesov (napr. inzulínový), je dôležitý pre hojenie rán (pokožka, sliznice), pamäť, zrak aj čuch a správnu funkciu pohlavných orgánov u mužov. Slúži ako ochrana buniek pred oxidačným stresom, a tým znižuje riziko tvorby zápalov. Priaznivo vplýva na zvyšovanie aktivity makrofágov a neutrofilov, čím podporuje imunitný systém.

  • Selén podporuje delenie buniek imunitných buniek a tak napomáha včasnej reakcií imunitného systému. Účastní sa na ochrane pred voľnými radikálmi a tým zmierňuje zápalové reakcie.

  • Betaglukány sú komplexné polysacharidy nachádzajúce sa napríklad v hubách a riasach. Tieto látky zvyšujú odolnosť organizmu voči baktériám a vírusom, tým, že aktivujú makrofágy v črevách. Priaznivo vplývajú na proces regenerácie tkanív v tele a majú na organizmus posilňujúci účinok.

  • Fykocyanín je proteínový pigment nachádzajúci sa v modrozelených riasach. Podporuje imunitu a má protirakovinové účinky – pravidelné užívanie pôsobí proti vzniku zhubných nádorov. Fykocyanín stimuluje tvorbu krvi, tým že simuluje hormón erytropoetín produkovaný nadobličkami, ktorého úlohou je regulácia tvorby červených krviniek kmeňovými bunkami v kostnej dreni.

  • Nukleove kyseliny DNA a RNA podporujú obranyschopnosť imunitného systému, tým že zvyšujú aktivitu T- a B-lymfocytov. Tieto imunitné bunky chránia naše telo pred patogénmi. Okrem toho riadia nukleove kyseliny bunkovú obnovu, rast a opravy

  • Polyfenoly sú skupinou chemických zlúčenín obsiahnutých v rastlinách. Jedná sa o silné antioxidanty, ktoré znižujú množtvo voľných radikálov v tele a tým bránia poškodeniu buniek a tkanív. Vyznačujú sa aj protizápalovými účinkami.

  • Probiotiká alebo lepšie povedané probiotické baktérie (napr. laktobacily, bifidobaktérie) sú živé mikroorganizmy prirodzene sa vyskytujúce v črevách, ktoré pomáhajú rozkladať potravu a následne z nej absorbovať živiny a enzýmy. Sú dôležité pre dobré fungovanie trávenia – tým posilujú imunitu, keďže zdravie črevnej mikroflóry chráni organizmus pred škodlivými baktériami, hubami a vírusmi.

  • Prebiotiká sú potravou pre tieto živé baktérie, jedná sa o nestrávenú časť potravy – nestráviteľnú vlákninu (zložením patrí medzi oligosacharidy). Prebiotiká prejdú nestrávené tenkým črevom až do hrubého čreva, tam sa fermentujú probiotikami.

Jeseň a strava

Ovocie a zelenina sú dôležitým zdrojom vitamínov a minerálov potrebných pre naše telo. Na posilnenie imunity majú pozitívny vplyv citrusy, kiwi, šípky, čierne ríbezle, paprika, brokolica (vitamín C), mrkva, marhule, bataty (vitamín A), fazuľa, tofu, brokolica, špenát, orgánové a červené mäso, losos, tuniak (železo), modrozelené riasy (fykocyanín), riasy (nukleove kyseliny), klinček, cesnak, zázvor, kurkuma (antibakteriálny a antivirotický účinok), vláknina vo forme strukovín, obilnín, cesnaku a cibule (prebiotiká), kefír, jogurty so živou kultúrou, kyslá kapusta, (probiotiká), huby ako hliva ustricová, shiitake (betaglukány), ryby, najmä losos, sardinky, makrela (vitamín D3 a omega 3 mastné kyseliny), orechy (omega 3 a 6 mastné kyseliny, vitamíny A, B, E, selén, draslík), hrozno pre svoje semienka (polyfenoly).

Jeseň a aktivity

Aj keď počasie vonku je často sychravé netreba sa vyhýbať pobytu a pohybu na čerstvom vzduchu, najlepšie v prírode. Aktivita vonku prispieva k dobrému okysličeniu nášho tela, to znamená, že budeme mať viac energie, keďže kyslík je nepostrádateľný v procese metabolizmu buniek. Dobré okysličenie organizmu je dôležité pre všetky fyziologické funkcie.

Ak patríte medzi tých odvážnejších vyskúšajte otužovanie. Otužovaním si postupom času dokážete zlepšiť imunitu tým, že telo je nútené reagovať na meniace sa podmienky. Vystavovanie sa chladu prostredníctvom studenej sprchy, kúpaním v studenej vode, alebo saunovaniu so schladením, tak pomáha zvyšovať množstvo bielych krviniek a aj hladinu glutatiónu, antioxidantu, ktorý sa podieľa na regulácií ostatných antioxidantov, okrem toho pomáha znižovať aj riziko srdcových ochorení a rakoviny.